7 Mayıs 2012 Pazartesi

3 Boyutlu Vücut Tarayıcı ( Body Scanner ) Nedir?

Teknoloji günümüz insanlarının refah düzeylerini yükselttiği gibi özgürlüklerini de sınırlıyor. Günümüzde herkes teknolojiyi insanlığın refahı için kullanmıyor. Teknoloji insanlar arası mesafeyi kısalttığı gibi, insanların birbirlerine zarar vermesi amacıyla da kullanılıyor. Biraz daha açarsak, son teknoloji ürünü olan uçaklar, yine bir teknoloji ürünü olan bombalarla terör saldırılarına maruz bırakılabiliyor. Yine bu uçaklarda insanları zehirleyen maddelerin kuryeliği yapılabiliyor. İşte bu gibi olayların önüne geçmek için de ayrı bir teknoloji gerekiyor. Önceleri kemerlerimize kadar ( Amerika'da ayakkabılar bile çıkartılıyor ) çıkartıp ince bir taramadan geçiyorduk. Şimdi ise günümüz teknolojisinde artık bu yöntem 3 boyutlu vücut tarayıcılarıyla daha kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor. Şimdilik Amerika, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde kullanımda olan cihazlar ilerleyen zamanlarda tüm havalimanlarında kullanılmaya başlanacak.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Sistem günlük hayatta çoğu zaman kullandığımız x-ray cihazları gibi resimde gözüken 4 tarafı çevrili bir cihazla çalıştırılıyor. Sırası gelen insan cihaza girerek resimdeki gibi ellerini yukarı kaldırarak bir süre bekliyor. Cihazdaki boyutlu radar tarayıcıları sayesinde vücut tarayıcı çalıştırılıyor ve platformda bulunan insanın 3 boyutlu halini önden ve arkadan bilgisayara çıkartıyor. İşte tam burada da kişilik hakları devreye giriyor.

İnsan Haklarına Aykırı mı? Sağlığa Zararlı mı?

Burada aklımıza gelen konu bu olayın insan haklarına aykırı olup olmadığı. Ama bunun insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorsanız, cihazı kullanmayıp hemcinsiniz olan bir polisin sizi aramasını isteyebiliyorsunuz. Bu konuda eğer katı kurallar uygulanmadığı müddetçe bu teknolojinin güvenliği sağlamada daha etkin bir araç olacağı kesin. Yani eğer cihazı kullanmak istemeyenlerin detaylı arama seçeneği ortadan kalkacaksa bunu insan haklarına aykırı olduğu kanısındayım.

Sağlık konusuna eldiğimizde ise, endüstriyel dünyanın bize kazandırdığı bütün teknolojilerde olduğu gibi tabiki sağlığı tehdit eden bir yapısı mevcut. Kaldıki bu cihazda x ışınları kullanıldığı için kanser riski de büyük ihtimaller arasında kendine yer buluyor.

İnsanların teknolojiyi kötüye kullanmaları beraberinde diğer masum insanların da bu eziyeti çekmesine neden oluyor. Gönül isterdi ki dünya da hiç bir kötülük olmasa :)


0 yorum:

Yorum Gönder