GezEglen Yeniden Sizlerle

Seneler 2009 Nisan'ı gösterdiğinde yayın hayatına başlamıştı Gezeglen. Araya giren ayrılık sonucu sizlerden uzak kaldı ama şimdi yeniden daha güçlü olarak sizlerle ...

Geleceğimiz ; Elektrikli Arabalar

Aslında bunun ülkemizin güzide beyin güçleri tarafından bulunması ve geliştirlmesini isterdim fakat yabancılar yine bizden önce davrandılar. Çünkü yıllardır benzine en fazla vergi veren ülkelerin başında geliyoruz. Bu sebeble benzine en fazla veren insanlarız..

Facebook Sayfamızı Beğendiniz mi?

Günümüzde çoğumuzun kullandığı sosyal iletişim ağı Facebook'taki sayfamızı beğenerek, Facebook üzerinden de blogumuzun arşivine ulaşabilir, bu bilgilerin kolayca size ulaşmasını sağlayabilirsiniz ...

Eurovision 2012

Heryıl yapılan Eurovision şarkı yarışmasında bu sene ülkemizi süpriz bir isim Can Bonomo temsil edecek. Henüz şarkı konusunda bir açıklama yapılmadı ...

Öğrenciye 29 Yaşına Kadar Askerlik Yok

Bu yazımda kendimin de Ocak ayında tamamladığım askerlikle ilgili olarak yeni çıkan yasa tasarısı hakkında bilgi vereceğim. Bazı arkadaşlarımız müjde olarak algılar bazıları ise olağan bişey kabul eder ama ben yine de söyleyim...

10 Ocak 2011 Pazartesi

Türkiye`nin CERN`e adaylığı kabul edildi

Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN), aralarında Türkiye'nin ve İsrail'in de bulunduğu 5 ülkenin adaylık başvurusunu kabul etti. 20 üyesi bulunan CERN'e adaylığı kabul edilen diğer ülkeler ise Sırbistan, Slovenya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi. Tüm adayların, iki yada üç yıl içerisinde CERN'e tam üye olması bekleniyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye'nin üyelik sürecini görüşmek üzere bir CERN heyeti Türkiye'yi ziyaret etmişti. CERN heyetinin Başkanı Dr. Sergio Bertolucci, Türkiye'nin yakın zamanda CERN'e üye olacağını düşündüğünü kaydederek, "Bu CERN için de büyük bir avantaj olacaktır" açıklamasında bulunmuştu. Bertolucci başkanlığındaki heyet Ankara Üniversitesi, ODTÜ, DPT, TÜBİTAK'ı ziyaret ederken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmişti.




Aday ülkeler arasında özellikle İsrail, 20 üyesi bulunan CERN'e üye olabilmek için çok uzun süredir diplomatik çaba yürütmüştü. Halen CERN'de gözlemci statüsünde bulunan İsrail, araştırmalara da katılabiliyor. Parçacık fiziği araştırmaları konusunda en önemli merkez olan CERN'den bugüne kadar onlarca İsrailli bilim adamı da faydalanmıştı. İsrail ayrıca oy hakkı olmaksızın açık konferanslara katılabiliyordu.



Ülkelerin adaylık başvurularının kabul edilmesi, aday ülkelerin bilimsel altyapısının ve kapasitesinin kabul edilmesi anlamına geliyor. CERN'e tamamen üye olmaları halinde ise ülkeler, yönetim kuruluna katılıyor ve alınan kararlarda tam yetkiye sahip oluyor.



Ülkeler, üyelik için 10 milyon dolarlık bir ücret öderken, ülkelerin ileri teknoloji şirketleri CERN'de açılacak ihalelere katılabiliyor. Aday ülkelerden İsrail'in bugün 600 bin İsviçre Frankı'na kadar ihalelere katılma hakkı bulunuyor.

8 Ocak 2011 Cumartesi

Vizyona Giren Filmler : Eyvah Eyvah 2 & Hür Adam

Eyvah Eyvah 2

Ata Demirer ve Demet Akbağ'ın başrollerini paylaştığı ve ilki izlenme rekorlar kıran Eyvah Eyvah filminin ikincisi çekildi. Bir yıl aradan sonra çekilen filmin ikincisi 7 ocak tarihinde vizyona girdi . Geçen yıl gösterime giren ilk filmi iki buçuk milyon izleyiciyi ekranlara çekerken, ikinci filmde de gülme garantisi veriliyor. Yaz aylarında Çanakkale ve civarında çekilen filmde Hüseyin rolünü canlandıran Ata Demirer, sevgilisi hemşire Müjgan'ın peşine düşüyor. Firuzan rolündeki Demet Akbağ ile birlikte Müjgan'ın kalbini kazanmaya çalışan Hüseyin bunun için her yolu deniyor. Eyvah eyvah iki renkli görüntüleri ve izleyenleri kırıp geçmesiyle çok konuşulacağa benziyor.


Hür Adam

Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Minyeli Abdullah ve Sürgün filmleriyle tanınan Mehmet Tanrısever yapıyor. Tanrısever kısa süre önce Samanyolu Haber Tv ekranlarına konuk oldu. Film hakkında bilgi veren Tanrısever duygulanmış, canlı yayında gözyaşlarını tutamamıştı.

Senaryosunu Ahmet Çetin, Mehmet Uyar ve Mehmet Tanrısever'in yazdığı filmde Mürşit Ağa Bağ, Ahmet Yenilmez, Orhan Aydın, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Murat Coşkuner rol alıyor. Bediüzzaman Said Nursi'yi oynayan Mürşid Ağa Bağ "Üstad'a benzemek için" çekimler öncesi 18 kilo vermiş.


Not : Eyvah eyvah filminin ilkini izlemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Gerçekten güzel bir filmdi. Eyvah Eyvah 2' nin de ilk film kadar güzel olacağını tahmin ediyorum. Hür Adam filmi ise bana farklı olark çekici geliyor. Tarihi bir filme benziyor ve sanırım tarihte öğrendiğimiz bazı yanlış şeylerin doğrularını göstermeye çalışıyor.

Bu hafta vizyona giriş tarihleri nedeniyle birbirine rakip olan bu iki filmin ikisini de kaçırmayın derim. Şahsen ben ikisini de izleyeceğim....

7 Ocak 2011 Cuma

Serdar & Tolga Tabu - Bir Resmin bile yok

Serdar & Tolga Tabu'nun söylediği bu güzel şarkıyı dinleminizi tavsiye ederim. Gerçekten duygusal bir şarkı.... Bazen bu arkadaşlar gibi ismini çok fazla duymadığımız sarkıçıların söylediği şarkılar, daha çok ismini duyduğumuz şarkıcıların şarkılarından daha duygusal olabiliyor. Bunun en güzel örneği bu olsa gerek....









6 Ocak 2011 Perşembe

Ösym 2011 Sınav Takvimini Açıkladı

2011 Ösym Başvuru Tarihleri : 3-19 Ocak Tarihleri Arasında Yapılabilir.
ÖSYM, 2011 yılı sınav takvimini ve ücretlerini belirledi. Buna göre, 11 Nisan 2011′da gerçekleştirilecek YGS’ye 3-19 Ocak 2011 tarihleri arasında başvurular alınacak. Adaylar YGS için 35 lira ücret ödeyecek.
İkinci aşama olan LYS’nin başvuruları da 18-27 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar katılacakları her bir LYS için 20′şer lira ödeyecek. LYS-1 (Matematik-Geometri), LYS-5 (Yabancı Dil) 18 Haziran, LYS-4 (Sosyal Bilimler) 19 Haziran, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 25 Haziran, LYS-2 (Fen Bilimleri) 26 Haziran’da gerçekleştirilecek. Öğrenciler bu sınavlar için lise müdürlükleri ile ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri ve ÖSYM’nin internet sitesinden başvuru yapabilecekler. 2011 Öss, 2011 Ösym, 2011 Ösym başvuru tarihleri, 2011 Ösym Başvuru Tarihleri ( 3-19 Ocak 2011 2011 öss sınav takvimi, 2011 Ösym Başvuru tarihi, 2011 Ösym Kpss başvuru tarihi, 2011 ösym sunav takvimi, 2011 YGS 2011 YGS sınav tarihleri, YGS 2011 11 Nisan sınav sonuçları

4 Ocak 2011 Salı

Eurovision 2011 Temsilcimiz Yüksek Sadakat

Trt'de yayınlanan yılbaşı programında bu seneki Eurovision temsilcimizin Yüksek Sadakat olduğu açıklandı. Yeni yıla girerken yapılan bu açıklama sonrası Yüksek Sadakat ile yapılan röportajda henüz şarkının netlik kazanmadığı belirtildi. Yıllardır süregelen tartışma olan şarkının hangi dilde söyleneceği konusu bu nedenle henüz netlik kazanmadı. Şarkının sözleri ve müziği konusunda bir açıklama yapılmamış durumda.

Geleceğimiz ; Elektrikli Arabalar

Aslında bunun ülkemizin güzide beyin güçleri tarafından bulunması ve geliştirlmesini isterdim fakat yabancılar yine bizden önce davrandılar. Çünkü yıllardır benzine en fazla vergi veren ülkelerin başında geliyoruz. Bu sebeble benzine en fazla veren insanlarız. Türk insanının benzine alternatif olarak elektiriği ya da bor ( daha sonra üzerinde durulacak) ile çalışacak arabayı üretmeye başlaması en doğal sonuç olurduki ama yine başaramadık. Gelin elektrikli otoların tarihine ve benzinli-elektrikli yakıtlı arabaların dönüşümüne bir göz atalım..

Elektrikli arabalara dönüş!

İlk elektrikli arabalar 1800′lerin sonunda yapılmaya başlandı. 1900′lerin başında ise New York’ta elektrikli arabaların sayısı benzinliden daha fazlaydı. Çünkü elektrikli taşıtların o dönemki rakiplerine göre birçok artısı vardı; sallamıyordu, kokusu, gürültüsü yoktu. Bu yüzden onlara “Kadın Arabaları” denmişti. 1909′da ABD’li ünlü sanayici John D. Rockerfeller’in eşinin kullandığı araba da elektrikliydi.

Fakat bu arabalar bataryalarından dolayı benzinlilerden 10 kat daha pahalıydılar. O dönemde yakıtın ucuz ve yaygın olması, içten yanmalı motorlarda patlamaya sebep oldu; elektrikli otomobilleri ise unutturdu. İçten yanmalıların bu üstünlüğüne rağmen 20. yy da elektrikli araba konseptleri tekrardan gün yüzüne çıktı. 1992′de Opel firması ilginç bir yol izleyerek Twin markası ile hibrid motoru geliştirerek müşterisine elektrikli ve benzinli araba kullanma seçeneğini sundu. General Motors ise 80′lerin sonunda başlattığı elektrikli araba projesini 1996′da EV1 markasıyla pazara girdi. Ancak arabalar, Tom Hanks ve Mel Gibson gibi bazı ünlüler dışında, pahalı taksitleri nedeniyle iade edildi. Anlaşıldığı üzere tarihteki birçok elektrikli otomobil girişimine rağmen bu konuda fazla bir başarı kaydedilemedi.

O günlerde olduğu gibi günümüzde de batarya en büyük problem. Bataryalar hem çok büyük ve ağır, hem de şarj süreleri çok uzun. Fakat görünen o ki; son yıllardaki ileri teknoloji ve bilim adamlarının çevre bilinciyle yaptıkları azimli çalışmalar sayesinde bu arabaları kullanmak uzun zaman almayacağa benzer.

Renault Bu Sektörde Öncü Rolü Üstleniyor

Evet Renault bu sektörde en cesur adımı atan otomobil firması. İlk elektrikli otomobilini de 2012 senesinde satışa çıkarmayı planlıyor. Geçen günlerde Başbakan R. Tayyip Erdoğan da bu arabalardan biriyle test sürüşü gerçekleştirmişti. Firma, bu projesi için full şarjla 200 km. mesafe gidebilen Lityum-Iyon bataryalı arabalar üretmeye başladı ve proje tam anlamıyla bittiğinde arabalar da satışa sunuluyor olacak.

Şarj süresi 20 dakika olacak
Elektrikli araba bataryalarının bu sistemle 20 dk. gibi kısa bir sürede dolacağını kaydeden “Better Place” Projesi Yöneticilerinden Tal Agassi ayrıca sürücülerin bataryanın şarjıyla ne kadar daha gidebileceklerini, en yakın dolum istasyonlarını nerede bulabileceklerini ve bunların meşguliyet durumlarını öğrenebileceklerini belirtiyor. Sistem, merkez dolum kayıtlarından sürücünün elektrik faturasını hesaplayacak ve aynı cep telefonu faturası gibi sürücünün hesabından ödenecek.

Umarız bu yeni adım tüm dünya ülkelerinde barışa sebep olur. Kaldıki yakın zamanda petrol yüzünden Irak'a savaş açan Amerika örneği burnumuzun dibinde dururken gerçekten elektrikli araba projesi bu dünya barışına katkı sağlayacağı kanaatindeyim...
.

Gezeglen Yeniden Sizlerle

Tarihler 2009 yılının Nisan ayını gösterdiğinde yayın hayatına başlayan Gezeglen, çeşitli sebeblerden dolayı araya giren ayrılıkların ardından yeniden sizlerle buluşuyor. Artık daha fazla yazının yazılacağı blogumuzda güncel haberlerden sağlığa, yemek tarifinden otomobil tanıtımlarına kadar herşeyi bulabileceksiniz.

2011 yılının ilk günlerinde yeniden aktif olmaya başlayan blogumuz yeni tasarımı ve güzel içerikliğiyle umarım sizleri burada buluşturur. Yeniden sizlerle buluşmak çok güzel.

İyi Seneler .........

3 Ocak 2011 Pazartesi

Facebook Sayfamızı Beğendiniz mi?

Günümüzde çoğumuzun kullandığı sosyal iletişim ağı Facebook'taki sayfamızı beğenerek, Facebook üzerinden de blogumuzun arşivine ulaşabilir, bu bilgilerin kolayca size ulaşmasını sağlayabilirsiniz ...

Aşağıdaki linke tıklayarak sayfamızı beğenebilirsiniz....

Gezeglen

http://www.facebook.com/#!/pages/GezEglen/173662569339449